James Cameron är beroende av specialeffekter


Awesomesauce presenterar: GOTY 09

Jaha, då var det dags att tycka till om spel också. 2009 har varit ett år av uppskjutningar, men det har endå blivit en jävla massa spel. Nästan för mycket. Finns fortfarande en hel del spel kvar att spela, Left 4 Dead 2 tex, som jag är väldigt sugen på. Men det har inte blivit av, jag skyller det på Sebastian.

Jaja, det här är då Jens favoritspel 2009. (Det blev mest PS3 såg jag nu, men det är där spelen har varit i år imo)


Uncharted 2

Uncharted är en spelserie som anklagas för att inte vara originell, att den bara tar saker från andra spel. Vem fan bryr sig, undrar jag. År 2009 är det inte mycket som är särskilt eget, och bara för att Uncharted-spelen har ett coversystem behöver ju inte det betyda att det är en ripoff på Gears of War(som snodde sitt coversystem från Kill.Switch), bara för att det är ett äventyrsspel behöver det ju inte vara en ripoff på Tomb Raider? Min poäng är alltså, det behöver inte vara originellt för att vara ett fantastiskt spel. Uncharted 2 gör verkligen allt rätt. Snorbra röstskådespeleri(Nolan North<3), vacker grafik och estetik, sjukt detaljerat, storslaget, dynamiska strider, ett bra manus och ett alldeles fantastiskt narrativ. Spelets narrativ är bland de bästa jag har upplevt i ett spel.

I en värld där Uncharted-serien finns behöver vi inte vara ledsen när George Lucas slaktar Indiana Jones.


Batman: Arkham Asylum

Arkham Asylum kan man nog se som årets överraskning. Batman-licensen har man ju inte haft direkt haft något hopp om på länge. Så ja, det är väl bara att tacka Rocksteady för att dom har gjort ett så bra batmanspel.
Med en rätt rutten(imo) motor, nämligen unrealmotorn, lyckas dom ändå skapa en snygg spelvärld med mycket detaljer och stämning. Kontrollen är förmodligen årets smidigaste också, det är en ren fröjd att slå ner 10+ thugs för att sedan svinga sig iväg i mörkret. Det finns något för alla i det här spelet, roliga strider, plattformande, smygande, gåtor att klura på, saker att hitta osv. Sen för alla batman-nördar kan man gotta sig i ett helt uppslagsverk nästan. Det märks att Rocksteady har fått mycket stöd från DC.

Ge oss mer, nu!


inFAMOUS

Ett spel med openworld(som inte är ett RPG) som jag inte blir uttråkad av?! Kan det verkligen vara sant?!! Ja, faktiskt. Aldrig har jag tyckt att det varit så roligt att bara springa runt/hoppa/klättra/flyga i en öppen värld. Normalt sätt tröttnar jag efter ett par timmar(GTA4, jag tittar på dig!), men inte här. Jag vet inte vad det är som gör det, kanske att staden känns väldigt levande på något konstigt sätt, striderna är väldigt roliga också och ens superkrafter är otroligt tillfredsställande också. Till skillnad från det andra superhjältespelet jag skrev om(arkham asylum) är inte inFAMOUS baserad på någon serietidning eller liknande, det är ett helt nytt koncept.
Du är Cole, en budkille, som levererar ett paket när det plötsligt exploderar och hela staden hamnar i karantän. När cole vaknar upp har han fått superkrafter, han kan manipulera elektricitet. inFAMOUS är ett spel som handlar mycket om moraliska val också, du kan välja att vara god eller ond. Det är ofta något som kan kännas sådär i många spel, men här tycker jag dom har gjort det på ett bra sätt. Känns aldrig krystat eller onödigt, fast storyn blir ju i stortsett den samma oavsett ens val. Men ändå.


Killzone 2

Killzone 2 var ett spel som hypades som "FPS OF THE FOREVERZ LOL!!!!", lever det upp till det då? Ja, det bästa FPSet till konsol iaf. Killzone 2 gör något som ingen annan har lyckats med: det finns en känsla av tyngd och tryck i ens vapen och karaktär. Det känns inte som att man är en kamera med en ärtpistol som flyger runt. Krig har förmodligen aldrig känts så verkligt som i Killzone 2 heller, trots att det utspelar sig i framtiden på en annan planet. Årets bästa presentation efter Uncharted 2. Något som Killzone 2 kanske gör bättre än Uncharted 2 är ljudbilden. Guerilla lyckas verkligen bevisa att ljudet är minst lika viktigt som grafiken för att skapa en bra spelupplevelse. Allt detta med ett bra multiplayerläge gör detta till en av mina favoriter 09.


Flower

Flower har bevisat att spel kan vara konst. Finns nästan inget mer att säga än att det är ett konstverk. Det är vackert, det är fint det är.. osv. Det är väldigt enkelt och minimalistiskt i sitt upplägg, du styr vinden och ska få blommor att blomma i ett öde landskap. Du ska hela världen. Allt utspelar sig såklart i någons drömmar som bor i en storstad.


Övriga bra spel från året:
Modern Warfare 2
Assassin's Creed 2
Brütal Legend
Doodle Jump!


Bra spel som jag inte är klar med:
Machinarium
Dragon Age
Fallout 3 + expansioner

Spel som jag inte har skaffat ännu:
Left 4 Dead 2
The Saboteur
Shadow Complex
Demon's Soul
Borderlands
Monkey Island episoderna
Osv

Awesomesauce presenterar: MOTY 09

Ni har säkert listat ut det redan, men MOTY=Movie of the year. Som med AOTY(min(Jens) lista borde väl dyka upp här innan årsskiftet) handlar det om årets 5 bästa, fast ja filmer nu och inte skivor.

Det här är alltså Jens fem favoritfilmer 2009.

Up in the Air

Att uttrycka varför det här är min favorit det här året, bevisade sig vara svårare än vad jag trodde. I det stora hela kan man säga att det inte mycket som den här filmen gör fel. Filmen lyckas få en att både skratta och känna för karaktärerna, men även att tänka efter, och reflektera över sitt eget liv; Något som inte många filmer lyckas med. Jason Reitmans regi är kort sagt fantastiskt, även manuset är superbt. George Clooney var född för att spela Ryan Bingham. Up in the air har även ett otroligt genomtänkt och passade soundtrack, både originalmusiken och de licensierade låtarna.

Får du någon gång chansen att se Up in the Air så borde du göra det.District 9

Vinner inte Neil Blomkamp Oscar för bästa regi med District 9 blir jag arg, kan vi väl börja med att säga. Han bevisar att det går att göra fantastisk action och effekter med en lägre budget, det är rätt otroligt hur en film som GI-Joe med mer än dubbelt så hög budget har sämre effekter än District 9.
Blomkamp lyckas verkligen att sätta upp en trovärdig värld, han får en att köpa konceptet och leva sig in i världen med en otroligt välgjord öppning med en blandning av intervjuer och nyhetsklipp. Filmen börjar som en dokumentär, men sedan går saker åt helvete och filmen förvandlas till en "vanlig" actionfilm, alltså utan medföljande dokumenterande kameramän. Även om Neil Blomkamp verkligen lyckas fläska ut sin kortfilm till en otroligt bra långfilm(med hjälp av Peter Jackson, tål väl att tilläggas) så är det inte bara han som ska ha cred, utan även filmens huvudrollsinnehavare Sharlto Copley. Sharlto Copley kan kort beskrivas som awesome i District 9, det är svårt att tro att det är första gången han skådespelar. Jag hoppas att både Neil Blomkamp och Sharlto Copley får långa och fantastiska karriärer inom film, det förtjänar dom. Det oroar lite att Sharlto är med i den kommande A-Team filmen.. Men det är bara att hoppas på det bästa.Star Trek

Min recension till den här filmen kunna vara så simpel som "JJ Abrams <3<3", men så tråkig ska jag inte vara.
Star Trek är ett universum jag inte haft något större kärlek för alls, måste jag erkänna. Har aldrig riktigt orkat bry mig om det, och det finns så mycket så jag har aldrig vetat var jag skulle sätta mig in. Så det är lite konstigt att jag som inte vet någonting om Star Trek fullkomligt älskade den här filmen. Det är ju mycket tack vare JJ Abrams regi, ett fungerande manus och en fantastisk cast. Trots att jag nästan aldrig har kollat på TV-serien tyckte jag det var hur ballt som helst och fick nästan gåshud när man fick se Leonard Nimoy för första gången.
Nu väntar jag spänt på en tvåa, med samma team.Inglourious Basterds

När Deathproof kom 2007 var jag rädd att Tarantinos briljans hade försvunnit, men jag kan vara lugn nu. Inglourious Basterds är en WWII-film utan dess like. Jag gick in och väntade mig en tokig actionfilm i Tarantino-stuk. Det jag fick var ett cinematiskt mästerverk med dialoger som är värda att dö för. Tarantinos manus och regi är verkligen på topp här. Redan efter den första scenen, som består av 2 människor som pratar i 20 minuter var jag övertygad om att det här var av årets bästa filmer. Aldrig har jag känt en sån spänning i en scen som endast består av dialog.
2009 har varit ett år då vi har fått se väldigt bra skådespeleri på många håll, men det är här i Inglourious Basterds vi finner guldkornet: Christoph Waltz. En för oss okänd tysk skådis, som nu förmodligen kommer ta över Hollywood. Han fullkomligt briljerar i rollen som Ss-officeren Hans Landa.The Hurt Locker

När man hör att Hurt Locker är en film med Irak-kriget som utgångspunkt kan man bli lite avtänd, men man kan vara lugn, The Hurt Locket trycker inte upp några krystade politiska åsikter i ansiktet på en. Det enda filmen vill säga är "War is a drug", ja för en del alltså.
The Hurt Locker är i många avseenden en perfekt krigsfilm(och tänka sig, det är en tjej som har regisserat???!!!!): allt känns verkligt, trovärdiga karaktärer, spänning, bra action. Många kan nog tycka att The Hurt Locker är seg, men tycker man att The Hurt Locker är tråkig är risken rätt stor att man gillar Transformers: Revenge of the Fallen. Hurt Locker är nog kanske inte en film för de stora massorna, men det tyder ju bara på att den är bra(hehe, pretto).

Se denna film om du får chansen! Den går på bio i några få biografer i stockholm, annars borde den komma ut på DVD/Blu-ray snart.
Hade jag skrivit om 10 filmer hade dessa varit med:
Watchmen(Director's cut)
(500) Days of Summer
The Road
Moon
The Cove

Årets Bioupplevelse:
Avatar (3D)


Jag kan väl tillägga att jag tyvärr inte har sett en del filmer jag hade ville se i år, som Doctor Parnassus, Sherlock Holmes, Where the Wild Things Are osv, några har jag inte sett för att jag inte har hunnit/glömt eller för att dom inte har kommit till vårat kalla land ännu.

Inception trailer, nu på engelska


God Jul!Trailer till Kevin Smiths Cop Out

Även känd som A Couple of Dicks, men den titeln blev tyvärr ändrad. Nu har Warner Bros släppt första officiella trailern till Cop Out, tyvärr inte en Red band, vilket hade behövts. Väldigt många har redan börjat kasta bajs på filmen och bestämt sig för att säga vad de tycker om filmen innan de ens sett en red band-trailer eller filmen över huvudtaget. Personligen är jag ett stort fan av Kevin Smith, men jag erkänner att trailern var inte den roligaste. Men jag skyller det på idioten som klippte ihop den. Fast jag tycker ändå att filmen verkar lovande, det fanns en del roliga grejer i trailern ändå, synd bara att Tracy Morgan verkar vara lite småjobbig. Jag har kvar mina förhoppningar iaf.
Enjoy!


Trailer till Inception, på franska

Den odubbade trailern i HD borde dyka upp efter juldagen någon gång, men det här duger så länge. Trots att jag inte fattar vad dom säger, eller fattar vad som händer överhuvudtaget så har Nolan lyckats få mig otroligt exalterad iaf. Det pågår även en viral-kampanj för filmen nu på yourmindisthesceneofthecrime.com


 


Ännu en Robin Hood trailer


Iron man 2 trailer, Fuck yeah

 

Från /film:

Here is what we know about the film so far:
  • Sam Rockwell plays a fast-talking weapons manufacturer named Justin Hammer, “who fancies himself the next Tony Stark”. He sells Stark the weapons he uses to construct War Machine.
  • Mickey Rourke plays Russian criminal Vanko, who creates his own battle-suit while incarcerated in a Soviet prison.
  • Whiplash’s suit “shoots devastating, whip-like beams.”
  • Hammer and Whiplash join forces to take on Stark/Iron Man.
  • Scarlett Johansson plays Russian superspy Natasha Romanoff (aka the Black Widow), who is hired as Stark’s assistant which inevitably sparks romantic tension between Stark and former assistant Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), who’s been promoted to CEO of Stark Industries.
  • Tony is trying to learn more about his father’s mysterious past, specifically the Stark Expo, which must “play a major role in the energy crisis, which is a chief issue in the film.”

Inception poster

Inceptionmovie.com


Batman: Arkham Asylum får uppföljare, teaser

Årets överraskning var deffinitivt Batman: Arkham Asylum(ps3, x360, pc), det kom från ingenstans av en relativt okänd studio och lyckades ta både kritiker och spelare med storm. Batman som spelvarumärke har väl ingen haft några större förhoppningar på på flera år, så det är ju ganska otroligt att under första veckan sålde spelet 2 miljoner exemplar(behöver kanske en säkrare källa på detta..). Men nu, 4 månader senare, är alltså uppföljaren till ett av årets bästa spel utannonserat. Spelets titel är lite oklart just nu, i pressmeddelanden kallas det "Batman: Arkham Asylum 2", men det känns som en temporär lösning. En officiell hemsida har skapats med namnet Arkham has moved, och vad det antyer är ju ganska självklart. Nåväl, njut av teasern här nedanför.


Första trailern till Ridley Scotts Robin Hood

Jag undrar vem det var som kom på idén att ha opassande, fula rocklåtar i trailers för filmer av det här slaget? Nåväl, man kan ju stänga av ljudet om man vill det. I övrigt en ganska bra trailer, om än lite intetsägande. Men jag gillar Ridley Scott, så jag är rätt positivt inställd.Nytt klipp från Kick-Ass

De bara spär på hypen ännu mer, jag tvekar inte på att det här blir nästa års roligaste film. Och tro det eller ej, Cage verkar vara rätt skön i filmen!


The Sorcerer's Apprentice Trailer

Nicolas Cage ser ju löjlig ut som vanligt, men utöver Cage så verkar inte den här filmen vara så dålig som jag trodde, den kan nog vara rätt underhållande iaf. Ett stort plus är även att Jay Baruchel är med i en större roll, har alltid gillat den grabben samt att rollen verkar passa honom rätt bra.Transformers 3 trailer. Helt utan robotar denna gång!!!!

Heh..


Ny Youth In Revolt trailer, denna gång med svordomar

Youth In Revolt Red Band Trailer - watch more funny videos

Awesomesauce <3 Creed Bratton


Harry Potter and the Deathly Hallows Del 1 Teaser

Harry Potter och Halvblodsprinsen släpptes nyligen på Blu-ray och dvd, på extramaterialet fanns denna ca 1 min långa teaser med. Först är det några producenter och regissören som pratar, och sen kommer teasern, så allt som allt ca 2 min.


Dh Preview One - The best free videos are right here

Jag har läst alla böcker fram till sjätte och har mer eller mindre gillat alla filmer. Första och andra filmen håller väl kanske inte så bra idag, men det kan man skylla på Chris Columbus kanske, del 4 var ingen höjdare heller. Men utöver det har jag tyckt om alla(speciellt del 3 av Alfonso Cuaron och den senaste). Del 1 av The Deathly Hallows ser även mycket lovande ut om man dömer efter teasern, men det är ju inte så konstigt Bill Nighy(äntligen!) är ju faktiskt med.

Första delen av The Deathly Hallows kommer på bio i slutet av nästa år, del 2 sommaren 2011.

Awesomesauce presenterar: AOTY 2009

AOTY står alltså för Album of the Year och kan du inte engelska så får du helt enkelt gissa. Vi tänkte presentera våra favoriter inom musik, film, spel och har ni tur kanske Jens skriver något om serietidningar. Jag har valt att hålla mig till mina fem favoriter inom varje kategori och vi börjar - som titeln skvallrar om - med musik.

Det här är alltså Sebastians favoritskivor för 2009.fun. - Aim & Ignite
Föreställ dig: mig sittandes på ett tåg lyssnades på Aim & Ignite. Bland alla människor börjar jag gråta, inte för att jag är ledsen, utan för att den här skivan är så jävla bra. Glädjetårar kallas det visst. True Story.


Say Anything - Say Anything
Att Say Anything inte riktigt når upp till ...Is A Real Boy rör mig inte i ryggen. Det här är ändå bättre än 90% av allt som släpps idag. Det märks att Max Bemis är lycklig, men det har inte gjort honom till en sämre författare. Snarare tvärtom.


Sherwood - QU
Att lyssna på QU är att vara på en strand i soliga Kalifornien med en Coca-Cola (i en 50-talsdoftande glasflaska, såklart) i ena handen och flickan du älskar i den andra. Om Beach Boys fanns idag skulle de låta såhär.


As Cities Burn - Hell or High Water
Jag vet inte riktigt hur det gick till. Hur As Cities Burn gick från medioker ”post-hardcore” till att släppa en skiva som inte riktigt går att placera i en genre. Jag skulle säga indie, men det skulle nog motsägas av någon viktigpetter som slaviskt hyllar allt som det skrivs om NME. I mina öron ligger det nära till att jämföra dem med Thrice, och det är ju aldrig fel.


Sleeping at Last - Storyboards
Ta allt som är vackert i världen och gör om till musik och du får Sleeping at Last. Storyboards är en skiva som bara går att beskriva som vacker. Att den är mer lågmäld än Keep No Score gör den till det perfekta sountracket under vintern.

BUBBLARE
Thrice - Beggars
Set Your Goals - This Will be The Death of Us
Emery - ...In Shallow Seas We Sail
Deas Vail - Birds & Cages
Anchor & Braille - Felt

TOPP 3 EP
Jack's Mannequin - The Dear Jack EP
The Years Gone By - Something You Know Nothing About
House of Heroes - Meets The Beatles EP

RSS 2.0