Awesomesauce presenterar: MOTY 09

Ni har säkert listat ut det redan, men MOTY=Movie of the year. Som med AOTY(min(Jens) lista borde väl dyka upp här innan årsskiftet) handlar det om årets 5 bästa, fast ja filmer nu och inte skivor.

Det här är alltså Jens fem favoritfilmer 2009.

Up in the Air

Att uttrycka varför det här är min favorit det här året, bevisade sig vara svårare än vad jag trodde. I det stora hela kan man säga att det inte mycket som den här filmen gör fel. Filmen lyckas få en att både skratta och känna för karaktärerna, men även att tänka efter, och reflektera över sitt eget liv; Något som inte många filmer lyckas med. Jason Reitmans regi är kort sagt fantastiskt, även manuset är superbt. George Clooney var född för att spela Ryan Bingham. Up in the air har även ett otroligt genomtänkt och passade soundtrack, både originalmusiken och de licensierade låtarna.

Får du någon gång chansen att se Up in the Air så borde du göra det.District 9

Vinner inte Neil Blomkamp Oscar för bästa regi med District 9 blir jag arg, kan vi väl börja med att säga. Han bevisar att det går att göra fantastisk action och effekter med en lägre budget, det är rätt otroligt hur en film som GI-Joe med mer än dubbelt så hög budget har sämre effekter än District 9.
Blomkamp lyckas verkligen att sätta upp en trovärdig värld, han får en att köpa konceptet och leva sig in i världen med en otroligt välgjord öppning med en blandning av intervjuer och nyhetsklipp. Filmen börjar som en dokumentär, men sedan går saker åt helvete och filmen förvandlas till en "vanlig" actionfilm, alltså utan medföljande dokumenterande kameramän. Även om Neil Blomkamp verkligen lyckas fläska ut sin kortfilm till en otroligt bra långfilm(med hjälp av Peter Jackson, tål väl att tilläggas) så är det inte bara han som ska ha cred, utan även filmens huvudrollsinnehavare Sharlto Copley. Sharlto Copley kan kort beskrivas som awesome i District 9, det är svårt att tro att det är första gången han skådespelar. Jag hoppas att både Neil Blomkamp och Sharlto Copley får långa och fantastiska karriärer inom film, det förtjänar dom. Det oroar lite att Sharlto är med i den kommande A-Team filmen.. Men det är bara att hoppas på det bästa.Star Trek

Min recension till den här filmen kunna vara så simpel som "JJ Abrams <3<3", men så tråkig ska jag inte vara.
Star Trek är ett universum jag inte haft något större kärlek för alls, måste jag erkänna. Har aldrig riktigt orkat bry mig om det, och det finns så mycket så jag har aldrig vetat var jag skulle sätta mig in. Så det är lite konstigt att jag som inte vet någonting om Star Trek fullkomligt älskade den här filmen. Det är ju mycket tack vare JJ Abrams regi, ett fungerande manus och en fantastisk cast. Trots att jag nästan aldrig har kollat på TV-serien tyckte jag det var hur ballt som helst och fick nästan gåshud när man fick se Leonard Nimoy för första gången.
Nu väntar jag spänt på en tvåa, med samma team.Inglourious Basterds

När Deathproof kom 2007 var jag rädd att Tarantinos briljans hade försvunnit, men jag kan vara lugn nu. Inglourious Basterds är en WWII-film utan dess like. Jag gick in och väntade mig en tokig actionfilm i Tarantino-stuk. Det jag fick var ett cinematiskt mästerverk med dialoger som är värda att dö för. Tarantinos manus och regi är verkligen på topp här. Redan efter den första scenen, som består av 2 människor som pratar i 20 minuter var jag övertygad om att det här var av årets bästa filmer. Aldrig har jag känt en sån spänning i en scen som endast består av dialog.
2009 har varit ett år då vi har fått se väldigt bra skådespeleri på många håll, men det är här i Inglourious Basterds vi finner guldkornet: Christoph Waltz. En för oss okänd tysk skådis, som nu förmodligen kommer ta över Hollywood. Han fullkomligt briljerar i rollen som Ss-officeren Hans Landa.The Hurt Locker

När man hör att Hurt Locker är en film med Irak-kriget som utgångspunkt kan man bli lite avtänd, men man kan vara lugn, The Hurt Locket trycker inte upp några krystade politiska åsikter i ansiktet på en. Det enda filmen vill säga är "War is a drug", ja för en del alltså.
The Hurt Locker är i många avseenden en perfekt krigsfilm(och tänka sig, det är en tjej som har regisserat???!!!!): allt känns verkligt, trovärdiga karaktärer, spänning, bra action. Många kan nog tycka att The Hurt Locker är seg, men tycker man att The Hurt Locker är tråkig är risken rätt stor att man gillar Transformers: Revenge of the Fallen. Hurt Locker är nog kanske inte en film för de stora massorna, men det tyder ju bara på att den är bra(hehe, pretto).

Se denna film om du får chansen! Den går på bio i några få biografer i stockholm, annars borde den komma ut på DVD/Blu-ray snart.
Hade jag skrivit om 10 filmer hade dessa varit med:
Watchmen(Director's cut)
(500) Days of Summer
The Road
Moon
The Cove

Årets Bioupplevelse:
Avatar (3D)


Jag kan väl tillägga att jag tyvärr inte har sett en del filmer jag hade ville se i år, som Doctor Parnassus, Sherlock Holmes, Where the Wild Things Are osv, några har jag inte sett för att jag inte har hunnit/glömt eller för att dom inte har kommit till vårat kalla land ännu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0