Zombie Hype! Del 3: Shaun of the Dead

Shaun of the Dead

Regi: Edgar Wright

Manus: Edgar Wright & Simon Pegg

Medverkande: Simon Pegg, Nick Frost, Bill Nighy mfl

Var, när, hur?! Finns att hyra och köpa på DVD, samt att den nyligen kom ut på Blu-ray.

 

Som de allra flesta vet så är oftast de bästa Zombiefilmerna de som innehåller lite dold samhällskritik, och det går att återfinna i Shaun of the Dead(på sätt och vis). Frågan filmen ställer är om vi i dagens samhälle ens skulle märka till en början att det var en pågående Zombie-apokalyps? När vi alla lever så pass inrutade och enformiga liv, samma procedur dag in och dag ut. I början av filmen får vi se filmens huvudkaraktär Shaun(Simon Pegg) gå från sitt hus till den lokala mataffären, utan att notera att det är förödelse och död på gatorna runt omkring han. Men missta inte, det här är inte den seriösaste av filmer. Mycket torr och mysig brittisk humor går att återfinna här. Shaun of the Dead kan väl egentligen bäst beskrivas som en Rom-Zom-com(Romantic comedy+Zombies, smart va?!?!). Filmen handlar som bekant om Shaun, som bor tillsammans med hans bästa vän Ed(Nick Frost), dagen innan Zombie-apokalypsen bryter ut på Stor Brittaniens gator gör Shauns flickvän Liz(Kate Ashfield) slut med honom. Så när Shaun har insett att det råder en Zombie-epidemi ser han sin chans att ta tillbaka Liz, genom att försöka rädda/skydda henne samt hennes vänner, och hans mamma. Premissen må vara simpel, men det funkar otroligt bra. Simon Pegg och Nick Frost funkar väldigt bra tillsammans, Pegg som den mer seriösa medan Frost är den mer dumma/oskyldiga typen.

 

Edgar Wrights regi har utvecklats ordentligt i denna film sedan han regisserade den otroligt underskattade serien Spaced(som Shaun of the Dead är väldigt lik, i känslan och dess karaktärer) som har gjorde med Simon Pegg och Nick Frost ~1999-2001. Wright har präglat sin stil ytterligare, och visar enormt potential. Och potentialen märks väl av speciellt idag, när han precis har gjort Scott Pilgrim VS The World och har Ant-man på gång hos Marvel.

 

Shaun of the Dead är en av mina absoluta favoritfilmer och deffo den bästa Zombiefilmen jag har sett. Gillar du brittisk humor, karaktärer som går att tycka om och relatera till eller Zombies av Romero-stuket är det här filmen för dig.

 

10/10 (ja, helt seriöst)

 

 

Trailer:

 

 


Tips: Kolla även in Hot Fuzz av Wright och Pegg. Som är del 2 i deras Blood and Ice cream-trilogi.(Inga zombies, dock)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0